Ariff Adly
KACAU
September 06, 2019 Comments.. 317
KACAU Ariff Adly A group of friends start dying in gruesome ways after a game of Spirit of the Coin goes wrong The survivors try to save themselves but one of them has something to hide. KACAU A group of friends start dying in gruesome ways after a game of Spirit of the Coin goes wrong The survivors try to save themselves but one of them has something to hide
  • Title: KACAU
  • Author: Ariff Adly
  • ISBN: 9789670374598
  • Page: 260
  • Format: Paperback
  • KACAU Ariff Adly KACAU CHOCOLATES ECUADOR Kacau started as a company that wanted to make a difference in the chocolate world It s a business created by two friends one from Ecuador the other from Peru The idea of creating Kacau was to create a distinctive experience on every chocolate bar, taking advantage of the world s finest cacao beans produced in Ecuador. What does kacau mean in Malay WordHippo kacau Find words Another word for Opposite of Meaning of Rhymes with Sentences with Find word forms Translate from English Translate to English Words With Friends Scrabble Crossword Codeword Words starting with Words ending with Words containing exactly Words containing letters Pronounce Find conjugations Find names KACAU by Ariff Adly KACAU sebuah lg naskah thriller seram terbitan FIXI, KACAU merupakan naskah pertama penulis Ariff Adly, mengisahkan sekumpulan remaja yg gemar melakukan xtvx paranormal, mereka tlh kesebuah bangunan tinggal dan disana mereka tlh main permain spirit of coin iaitu menyeru roh, sejak kejadian itu mereka sering diganggu oleh entiti asing, satu kacau English translation bab Indonesian English Translation for kacau in the free Indonesian English dictionary and many other English translations bab arrow_drop_down bab Online dictionaries, KACAU TO ENHANCE SERVICE DELIVERY Dec , RFNS Kacau is a monitoring vessel which monitors features of the seas and the ocean, he said It can monitor short range sea area and measure how deep the sea is The main purpose of the vessel is to detect any obstacles in the sea. What Does The Name Kacau Mean The Meaning of Names Fun Facts about the name Kacau How unique is the name Kacau Out of ,, records in the U.S Social Security Administration public data, the first name Kacau was not present It is possible the name you are searching has less than five occurrences per year. Kacau in English, translation, Malay English Dictionary Showing page Found sentences matching phrase kacau.Found in ms Translation memories are created by human, but computer aligned, which might cause mistakes. Imaniar Kacau ORI YouTube Nov , Janet Jackson dari Amerika katanya dulu Memang gerak geriknya seperti Janet Jackson Top banget di tahun an dan masih ada lagi lagu yg ngetop dari Imaniar dulu Selamat menyaksikan dan Sioux City News Weather Sioux City, IA Tonight Windy with a mixture of rain and snow this evening Then snow showers overnight Low F Winds NNW at to mph Chance of precip %. FOX Indianapolis News, Indiana Weather, Indiana News Indianapolis News, Indiana Weather, Indiana News, Indiana Traffic, Indiana Local News, Indiana Sports, Community, Entertainment

    • BEST PDF "☆ KACAU" || READ (AZW) ×
      260 Ariff Adly
    • thumbnail Title: BEST PDF "☆ KACAU" || READ (AZW) ×
      Posted by:Ariff Adly
      Published :2019-09-06T03:39:39+00:00

    1 Blog on “KACAU

    1. Syaihan Syafiq says:

      Tajuk KACAUSiapa penulisnya Ariff Adly kiddkiid Tajuk lain yang aku kira lebih ampuh KAOK bahasa Indonesia untuk berteriak Genre Psychological horror mysticism Fiction.Baca novel ini jika anda gemar Siri Suangi tulisan H.M Tuah Iskandar sila Google kalau tak pernah dengar Latar tempat logik vs merapu Typically logic Ada sekitar Cheras, Seremban, Semenyih dan lain lain Kawasan bangunan tinggal dan sewaktu dengannya Jadi, secara amnya agak relatable lah.Petikan paling meninggalkan kesan You put a [...]

    2. Fadzli Jamaludin says:

      Karya pertama beliau dengan FIXI, sesungguhnya tak mengecewakan akurada dalam kategori genre thriller seram, ianya memberi satu kepuasan daripada permulaan sehinggalah penamatnyaotnya berlaku begitu pantasa saja cerita yang ingin di sampaikan oleh penulis sehingga aku susah nak mencari RnR untuk melepaskan penat seketika.kin disebabkan ceritanya yang pantas, bintang yg diberi ku pun penuhDengan cover yang menarik memberi satu misteri buat para pembacatutlah cover sedemikian rupa, ada perkaitan d [...]

    3. Kamaliah says:

      Oooo mannnn Sadis giler citer ni I will only read this once To repeat would make me as crazy as them A story of 6 bloody stupid friends who I believe has got nothing better to do 6 sahabat yg angkuh, bodoh, berani tak bertempat dan akhirnya Hmmm Kalau tayang kat panggung, harus panggung kenek bakar Sejujurnya, saya tidak suka cerita ini Tapi baginya kok EMPAT BINTANG Kenaaapaaaaa yaaaaa Owh aura Fara Quinn masih berbaki I m giving 4 because I think it is a highly recommended book I think it shou [...]

    4. Cik Pah says:

      Seram tertgk cover pun cukup la isk dah tau kan makhluk tu mmg kaki putar masih lagi buat perjanjian gila dan ada lagi yg gatal2 nak seru bendalah tukesimpulannya semua yg berlaku disebabkan tangan manusia sendiri, nak seronok tak ketahuan punca

    5. Ainun Nazrin says:

      Jujurnya memang aku baca Kacau kerana terpengaruh dengan kebanyakan bintang yang berkelip kelip diberikan di sini Juga aku lihat buku ini dalam senarai top 5 dalam buku terlaris dijual dalam awal bulan Ogos.Memang aku akui ada ada unsur unsur seram dalam buku ini Aku sudah lama tidak membaca novel seram, baca melalui Internet banyaklah Jadi terkesan jugalah perasaan angker semasa membaca buku ini.Namun aku sedikit terganggu, di permulaan cerita sahaja tiba tiba ada bab cium semasa permainan Trut [...]

    6. Hani Suraya says:

      Penulis buku ni Ariff Adly or aku panggil dia Kidd sebelum ni DM aku kat Twitter aku tak kenal dia lagi masa ni dan mintak aku baca dan komen manuskrip dia So, aku pun baca baca baca sampai habis Masa tu, manuskrip tu kira first draft lagi Sekadar draft yang tak diperkemaskan lagi So, aku pun komen komen komen and suruh dia surprise me and aku harap dia tak hantar full manuskrip kat aku selagi benda ni tak di approve sepenuhnya sampailah ke launching Bila aku ditugaskan untuk bina ebook dari nov [...]

    7. Asmar Shah says:

      4.25 untuk keseluruhan naskah ini.Pertama sekali tahniah buat Ariff Adly Kidd untuk novel ini dan novel keduanya yang sudah pun berada di pasaran sekarang Bestseller tu Memang agak terlambat untuk membaca naskah ini Membaca naskah ini pun setelah melihat komentar komentar pembaca yang berada di Ternyata tidak rugi mendapatkan naskah ini Cover buku ini agak menarik Malahan genre seperti ini memang jarang boleh ditemui dan jikalau ada pun tidaklah terlalu seram atau suspen Tapi buku ini agak berja [...]

    8. Norlina Alan says:

      aku suka cerita ni best aku habiskan dalam masa 1 hari setengah Unsur suspen tu ada dan kadang kadang aku pun terfikir yang rambut Balqis menjalar dalam bilik aku, Ron merayap dan membisikkan seuatu dan Erisha yang datang dengan cara terbalik macam exorcism Arghhh Malika, suaranya menggerunkan aku Fiq, watak yang tak disangka sangka menjadi punca segalanya berlaku Dalam kewarasan mereka ini, kadang kadang aku terfikir kenapa mereka tak pernah terlintas untuk mencari ustaz, berbanding bomoh Yang [...]

    9. Syed Muhammad Danial says:

      Kalau kau buka untuk baca review buku ini sebelum beli, jangan ragu ragu Beli je Jalan cerita yang best, tak ada part yang bosan, penuh dengan suspen and action Seram tak payah cerita lah Cuma awal awal tu ada part yang aku pening sikit masa cerita melompat dari orang lain ke orang lain punya point of view

    10. Ayman Hyeqal says:

      KACAUPenulis Ariff Adly Terbitan FIXIKACAU sebuah lg naskah thriller seram terbitan FIXI, KACAU merupakan naskah pertama penulis Ariff Adly, mengisahkan sekumpulan remaja yg gemar melakukan xtvx paranormal, mereka tlh kesebuah bangunan tinggal dan disana mereka tlh main permain spirit of coin iaitu menyeru roh, sejak kejadian itu mereka sering diganggu oleh entiti asing, satu persatu menemui ajal semenjak itu, kemana shj mereka diganggu, kematian demi kematian, entiti itu sprt tdk mahu melepaska [...]

    11. Anis Azura says:

      Akhirnya habis dah baca buku ni.Aku ambil masa lama sebab takleh baca malam malam.1st day baca,malam tu mengigauhahaong.terlampau pikir kot.Jalan cerita menarik,mula mula aku kompius sebab banyak sangat watak aku dalam cerita nimpai dok pikir eh ni sapa Jimie Al Amat Ajim mana satu ni sampai tengah cerita dah kurang penggunaan aku dan aku pun dah boleh tangkap sikit sikit flow cerita.Pasal sekumpulan anak muda,yang pergi ghost hunt dan main spirit of the coin kat satu bangunan di seremban Tapi m [...]

    12. Ctsue says:

      Kekacauan bermula bila 6 manusia mengacau bangunan tinggal di Seremban yang dipercayai ada entiti lain 4 bintang sebab tahap keseraman yang tinggi bagi aku yang membaca di waktu malam Seperti aku diperhatikan benda lain pulak masa manusia dalam novel ni diganggu hantu2 ni Cuma ada banyak benda logik yang boleh dipertikaikan termasuk sedikit aksi lepas laku dalam novel ni yang memang aku dah jangka ada dalam fixi Sila baca untuk menguji level seram anda

    13. Naurah Alwani says:

      Satu bintang untuk cubaan penulis, satu lagi bintang adalah kerana aku rasa teruja pada 25 muka surat terawal.Dan itu sahaja.Aku suka thriller, be it in English or Malay, tapi untuk novel Kacau, bagi aku tidak sampai ke tahap yang sebagaimana sepatutnya Terasa Ariff Adly terlalu mencuba untuk menjadikan watak watak novel ini kelihatan tak innocent Aku tak ada masalah dengan bahasa kasar, tapi bahasa kasar dalam novel ini tak semulajadi langsung Tak real.Plot berserabut Sekejap hantu ke sini, kem [...]

    14. Mobyskine says:

      Another favorite added to my list KACAU memang whoa Dari awal hingga akhir, jalan cerita, karakter minus the trouble yang aku encounter each time nak define who is aku this time, but yeah itu small matter je , saspen dan thrill yang penulis insert each time timbul konflik though aku rasa few scary scenes macam klise jugak cerita cerita hantu dan seram or urban legend yang biasa kita dengar baca , the crime itself sampai aku tak sangka that one character penyebab kepada semua benda yang jadi, Mal [...]

    15. Nadhiah Aida says:

      kurang 24 jam aku dapat habiskan buku, gila 1 author kena buat chapter untuk part setiap watak, asyik guna aku sampai boleh confuse.2 sakit dada baca buku ni, banyak sangat mencarut aku ni udah ler bukan kaki carut 3 rasa nak sepak je si fiq then campak buku ke sungai laut benci endingnya moral of the story tak payah ler nak tunjuk berani semata mata nak buat ghost hunt, dari buat tu baik buat book hunt ka apa ka tak pun ilmu agama hunt memang bodoh diorang ni buat kerja tak faedah tapi if takde [...]

    16. Wanny Syazzo says:

      I couldn t find so many horror writers who could scare me to death by the ghoulish descriptions of their eerie imaginations and at the same time, take my breath away with their wonderfully written plot Kacau for me was quite a spooky debut from Ariff Adly There were a few disturbing scenes that somehow could rise the hair on the back of my neck Once you bumped into Kacau, you might be genuinely surrounded by the feeling of spookiness Every detail of the creepy moments was vividly portrayed Howev [...]

    17. brooke says:

      Sorry, it was not my cup of teaASONS WHY I GTFU the romance it kills the mood couldn t connect with the characters they all sounded the same lacked of characters development I couldn t identify who is who every time POV switching dull things started to feel flat, dull, and boring as I went further repetitive some parts being repeated over and over again, I found them annoyingE ONLY THING I LIKED IS the scare it was scary at the beginning of the book at point I couldn t sleep Thumbs up for that.R [...]

    18. Syuhadah Saaim says:

      Habis pun baca buku ni Curi masa sana sikit, sini sikit PBiasa biasa je buku ni bagi saya Bila habis baca, rasa macam numb Tak pasti kenapa.Sepanjang baca buku ni asyik terfikir, kenapa la takde sorang pun di antara diorang yang terfikir nak cari ustaz mana mana yang pandai Perubatan Islam DLagi suka Gelap No ghost books for me Bunuh bunuh boleh la P

    19. Liebe Schatz says:

      Membaca buku KACAU mmg membuat kita kacau bilau Wpun secara dasar nya jalan cerita agak byk similarity dgn byk movie omputih, tapi penerapan unsur unsur seram timur yg byk menarik perhatian saya.Best Serius Best Untuk Horror lover, buku ni mmg tak boleh dilepaskan.

    20. Ms. Ayu says:

      Best GILEEEEE Habis bace novel ni pukul 3 pagi Terus tak boleh nk tido sbb rasa mcm kene kacau Arghhh Kuat betul impak dia kan Superb Nak jadi kan Ariff Adly as my fav author lah Tahniah

    21. Shahida Dzulkafli says:

      Terlalu yakin dengan diri sehingga membuat perjanjian dengan makhluk tak sepatutnya Akhirnya mengorbankan nyawa sendiri dan kawan kawan Memang seramlah cara olahan penulis bagi setiap gangguan Mengujakan

    22. Nurliyana Amirah says:

      Kalau aku nk mengaku buku ni tak seram, aku ni bukannya berani sgt Tapi for the most part, aku mcm tak setakut yg aku expect to be Despite the cover though Pada mulanya boleh dikatakan agak smooth sailing cerita ni Tapi bila muncul mcm mcm jenis hantu aku pon mcm ni ape punya cliche daa Yg kelakarnya, dalam pada ada kematian yg berlaku begitu dasyat skali, watak watak yg masih hidup boleh lepak chills lg bro Siap pi kfc, lepak putrajaya like seriously Part yg boleh buatkan aku nk bagi penulis 3 [...]

    23. Ann says:

      done saya sangat suka cerita ni tahniah adik penulis walaupun cerita seram, tapi saya tak rasa seram ini tak bermakna komen negatif drp saya, tapi saya sangat sukakan misteri yang dibawa dalamcerita ni mungkin misteri tu melebihi seramma ada sedikit kelemahan, berkenaan dgn penggunaan aku penulis mungkin boleh buat sedikit catatan kat atas, mcm nama AMAT ke, sebab aku dlmcerita ni, sekejap jimie, sekejsp al dll apa pun, tak adalah pening sangat pun mungkim utk elak kekeliruan dan melancarkan pem [...]

    24. Adrianz says:

      Fuh lega akhirnya tepat kul 1 aku habiskan bacaan novel nig ada unsur seram tp dpt dikurangkn sedikit dgn jalan crita yg diselang seli dgn dialog lawak watak2nya aku kdg2 sedikit keliru dgn watak aku lg elok kalo diletak nama watak tersebut di permulaan stp kisah.mun ia tak menghalang aku utk menghayati jalan crita yg kemas dan tidak berselerak.ng crita ianya mudah difahamipuas hati bila dpt habisknkalo dibaca sekali lg pun best gakheheyg pasti aku tak menyesal korbankn waktu tdur aku pd hari be [...]

    25. Norhani Zaini says:

      serammang seram.tapirt seram tu baca laju2 sebab taknak feel lebih2hihidalam seram ada suspen dan thrillerterselit gak unsur2 touchinghujalan cerita laju macam tak bagi stop cerita ni teringat Ilusanitilebih kurang sama gila juga lah cerita ni.tapi saya tak suka pengakhirannya.hu

    26. Firdaus Abu Bakar says:

      makin lama aku baca novel ni, aku terbayang ILUSANITI.tak seKACAU seperti yang diletup letupkan di review aku letih sebenarnya baca novel ni 4 jam punya baca padahal ending dah boleh jangkan 2 jam lalu dan lagi satu, kalau keluar rumah tu janganlah tinggal henfon, sial.

    27. Hairie R says:

      Serius Buku ni adalah buku Fixi paling seram aku pernah baca Bagi peminat cerita seram korang baca lah buku ni memang terbaik lah seramnya Sampai aku tak dapat duduk diam baca sorang2 dalam bilik rasa macam ada benda perhati HAhaha Tapi aku bukan peminat cerita seram.

    28. Inn Auni says:

      Kisah 6 sahabat karib yang suka ghost hunting Tapi kali ni melibatkan satu game ritual panggil hantu Dan sejak itu, hidup mereka tak pernah tenteram Cover buat saya rasa bakal baca cerita berkenaan raksasa atau manusia cacat tinggal dalam gua atau bigfoot Okay, I was wrong Tapi cover cute Hahaha.Kalau dipecahkan satu persatu situasi seram dalam ni, boleh masuk kategori cliche sebab kerap jumpa dalam filem seram Tapi cliche atau tak, kalau maksudnya berjaya disampaikan dengan baik pada pembaca, k [...]

    29. Juwa says:

      4.5 Quite a good horror story although rasuk tu perkara yang cliche Walaupun ada part yang biasa biasa tapi ada part yang juga mengejut macam oh fuck I did not expect this Aku seorang penakut tapi tetap nak tahu jugak cerita ni sampai habis so great job for making me stay tuned towards the end Now I really think I need a rest.

    30. HusnaReads says:

      Rating a solid 3 stars Pertama sekali, nak ucapkan tahniah kepada penulis sebab tulis karya yang best seller gini Kira satu pencapaian yang amat memberansangkan Cuma ada beberapa perkara yang Una tak suka tentang novel ni.But first, the compliments 1 Not draggy Bagusnya novel ni sebab dia fast paced Kena kacau get it XD title kacau memang tepat tak berenti Baru habiskan pagi ni sebab bilik penah ada penampakan walau pun dah lama hoho Habiskan buku ni dalam masa sehari je Cuma bila dah sampai akh [...]

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *